Apocalipsi zombi amb plantes: all i farigola, antibiòtics naturals
Apocalipsi zombi amb plantes:
all i farigola, antibiòtics naturals
Sobreviure tranquil·lament als zombis gràcies a les plantes i els aliments
Comencem una sèrie d’articles que parlaran de plantes i aliments a tenir en compte en cas d’apocalipsi zombi.
Ja sabeu que quan es doni el cas, no tindrem electricitat i que el saqueig de supermercats, farmàcies i botigues serà arriscat i amb un temps molt limitat de disponibilitat.
Esperem que ens toquin zombis lents i encantats, tipus Walking Dead, i no ràpids i espavilats com els de Guerra Mundial Z.
Anirem presentant recursos meravellosos que tindreu a l’abast sense córrer massa risc, en torratxes, jardineres, jardins, parterres, rotondes, camps, camins i boscos.
L'all i la Farigola: Antibiòtics naturals
All (Allium Sativum)
“All en dejú, remei segur”
Qui no coneix casos propers de persones que prenen o van prendre all en dejú tota la vida?
D'alguna manera sabem col·lectivament que qui té aquest hàbit és una persona forta, saludable i longeva. Com en quasi tot, el saber popular sobre l'all està ben fonamentat.
Menjar all
Per aprofitar al màxim els seus beneficis, s’ha de consumir cru i triturat.
Cal fer-lo a trossets o trinxar-lo i deixar-lo reposar almenys 10 minuts abans de menja o cuinar; així, l’al·liïna es transforma en al·licina, gràcies a l’acció d’un enzim que es diu alinasa. Perquè això passi, l’interior de l’all necessita estar en contacte amb l’oxigen, per això el triturem.
All per la pell
L’all aplicat de forma tòpica, a la pell, compta amb les propietats que li atribuïm quan el consumim.
És antimicrobià, antifúngic, antiinflamatori i antioxidant.
Es pot aplicar directament a la pell en infeccions cutànies. És molt efectiu per tractar l’acne, per la seva acció antibacteriana.
Hi ha estudis que suggereixen que l’all pot accelerar la curació de ferides a causa dels efectes antimicrobians i promotors de la regeneració de la pell.
Cal prendre precaució!
S’han descrit casos de dermatitis per contacte amb l’all i l’aplicació continuada pot ser irritant, per això sempre cal fer una prova en una zona petita de pell abans.
Farigola (Thymus vulgaris)
“Del païdor, la farigola treu el dolor”
Senzilla com ella sola, disponible tot l’any, resistent com un camió i bonica com una fada de bosc.
La farigola és una planta aromàtica a la qual recorrem per cuinar, glopejar i prendre des de temps immemorials. La majoria de persones saben que és bona per la digestió, per alliberar gasos, alleujar tos i refredats i curar aftes de la boca.
Estant enmig d’una apocalipsi zombi, el que avui considerem una petita molèstia, es pot convertir en un gran problema, per això cal conèixer tresors que tenim a l’abast, sent la farigola una de les primeres de la llista.
La farigola té unes propietats antibacterianes tan espatarrants que s’han estudiat àmpliament i han estat confirmades per diversos estudis científics.
Per què la farigola actua com a antibiòtic natural?
Gràcies a compostos actius fenòlics, el timol i el carvacrol sobretot, que li atorguen propietats antimicrobianes. És molt efectiva contra diferents bacteris patògens i fongs, i això fa de la farigola una companya insubstituïble per tractar i prevenir diverses malalties, sobretot les relacionades amb el sistema respiratori. És antitussiva, expectorant i fluïdifica els mocs.
Ara mateix sembla impossible que un refredat ens pugui enterrar, però ja sabeu amb quines condicions estarem en ple apocalipsi de no-morts.
Estant enmig d'una apocalipsi zombi, el que avui considerem una petita molèstia, es pot convertir en un gran problema, per això cal conèixer tresors que tenim a l'abast, sent la farigola una de les primeres de la llista.
Prendre farigola
En infusió és ideal, es pot empassar i aplicar tòpicament.
Presa en una tassa, ataca refredats, elimina toxines, ajuda la digestió, alleuja problemes respiratoris, és antiparasitària i bona de gust i d’olor, que també és important.
Amarant una compresa, tela o gasa amb la infusió tèbia.
Es pot aplicar la compresa tèbia sobre la zona i deixar-la reposar. També funciona molt bé per netejar conjuntivitis, pell i ferides.
Glopejant.
Es pot glopejar la infusió tèbia o freda diverses vegades al dia, per curar llagues i aftes de la boca.
Banys de seient.
Molt efectiva per infeccions de fongs i d’orina, en aquest últim cas cal combinar-la presa en infusió com a mínim dos cops al dia, a part del bany de seient.
Amb totes les plantes, precaució!
Cal provar sempre en una petita zona de la pell per comprovar que no ens irrita o ens causa una reacció al·lèrgica.
Ungüents de Bellota que porten Farigola(amb all, no en tenim cap)
BIBLIOGRAFIA
- López Luengo, M. T. (2007). Observación de la actividad antimicrobiana del ajo (Allium sativum L.). Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, 4(2), 224-231.
- González, M. A., & Mariño, N. (2014). Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus. Gaceta Médica Boliviana, 37(1), 32-36.
- Suárez Cunza, Silvia. "Actividad captadora de radicales libres y efecto antioxidante de metabolitos secundarios del extracto acuoso del Allium sativum var. Huaralino (AJO) en modelos in vitro." (2014).
- Sateriale, D., Forgione, G., De Cristofaro, G. A., Pagliuca, C., Colicchio, R., Salvatore, P., Paolucci, M., & Pagliarulo, C. (2023). Antibacterial and Antibiofilm Efficacy of Thyme (Thymus vulgaris L.) Essential Oil against Foodborne Illness Pathogens, Salmonella enterica subsp. enterica Serovar Typhimurium and Bacillus cereus. Antibiotics (Basel, Switzerland), 12(3).
- Leontiev, R., Jacob, C., Gruhlke, M., & Slusarenko, A. (2018). Comparison of the Antibacterial and Antifungal Activities of Thiosulfinate Analogues of Allicin. Scientific Reports, 8, 6763.
- Ramírez-Concepción, H. R., Castro-Velasco, L. N., & Martínez-Santiago, E. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). 3, 39–47.
- Francisco Urbina, G., & Emilio Sudy, M. (2001). Dermatitis de contacto por ajo usado con fines medicinales. Actas Dermo-Sifiliográficas, 92(3), 109–111. doi:10.1016/s0001-7310(01)76443-5
- Leal, K. (2023, septiembre 22). Tomillo: para qué sirve, propiedades y cómo se utiliza. Tua Saúde. https://www.tuasaude.com/es/tomillo/
- Montero Recalde, M., Mira, J. C., Avilés Esquivel, D., Pazmiño Miranda, P., & Erazo Gutiérrez, R. (2018). Eficacia antimicrobiana del aceite esencial de tomillo (Thymus vulgaris) sobre una cepa de Staphylococcus aureus. Revista de investigaciones veterinarias del Peru, 29(2), 588–593. https://doi.org/10.15381/rivep.v29i2.14520